Botanikai Közlemények

  A Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztályának Folyóirata

English

   < 2016

Botanikai Közlemények 103(1): 33–44 (2016)
DOI: 10.17716/BotKozlem.2016.103.1.33

A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea L.) össz-antocianin tartalma néhány állományánál a Keleti-Kárpátokban

KÖBÖLKUTI Zoltán Attila1* és LASLO Éva2

1Budapesti Corvinus Egyetem, Kertészettudományi Kar, Növénytani Tanszék és Soroksári Botanikus Kert; 1118 Budapest, Villányi út 29-43.; *zoltanattila.kobolkuti@gmail.com

2Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Biomérnöki Tanszék; 530104 Miercurea Ciuc, Piaţa Libertăţii 1, Románia; lasloeva@sapientia.siculorum.ro

 

Elfogadva: 2016. március 7.

Kulcsszavak: Keleti-Kárpátok, össz-antocianin, Vaccinium vitis-idaea, vörös áfonya

Összefoglalás: A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea L.) évszázadok óta használatos az erdélyi népgyógyászatban és hagyományos táplálkozásban, a néphit által egészségvédő hatással felruházott vadnövény. Beltartalmi összetevői tekintetében számos nem tápanyagként hasznosuló, ám az egészségre előnyös hatással bíró vegyületet ír le a nemzetközi szakirodalom. Célkitűzésként négy erdélyi: Maroshéviz, Gyergyó, Csík, Udvarhely tájegységből gyűjtött vörös áfonya minta össz-antocianin tartalmának spektrofotometriás meghatározását és összehasonlítását, ezek termőhelyi viszonyok által okozott változásának vizsgálatát fogalmaztuk meg. Az azonos körülmények között tárolt vörös áfonya termésminták össz-antocianin tartalma 166,49-324,52 mg/100g szárazanyag között változott és azokban az állományokban (Büdösfürdő, Bélbor) mértünk nagyobb mennyiséget (304,88 valamint 324,52 mg/100g szárazanyag), amelyek kevésbé zárt erdőkben voltak és több napfény érte őket a termés érése során.


Teljes szöveg


 


Magyar

Rövid történet

Szerkesztőbizottság

Szerzői útmutató

Tartalom

Megrendelés

Impresszum